Borås Elnät bytte papper och penna mot smart system

När det kommunala elnätsbolaget i Borås växte ur sitt nyckelskåp gjorde de en uppgradering och passade på att digitalisera nyckelhanteringen. ”Det är ett väldigt lätthanterligt system”, säger Linda Abrahamsson på Borås Elnät om lösningen från Brightec Security.

Borås Elnät levererar el och fiber till stora delar av Borås. Runt om i kommunen finns bolagets elrum utrustade med elmätare, som vid händelse av strömavbrott måste läsas av och kontrolleras av tekniker. Nycklarna till elrummen och till utrustning för fibernätet förvaras i digitala nyckelskåp från Brightec Security.

– När en tekniker ska åka ut för att kolla på en elmätare till exempel söker han eller hon på den aktuella adressen på nyckelskåpets display och hämtar ut rätt nyckel. Systemet registrerar vilken användare som lånar nyckeln. När teknikern sedan kommer tillbaka öppnas skåpet med ID06 igen och nyckeln hängs tillbaka på sin plats, säger Linda Abrahamsson, administrativ koordinator på Borås Elnät.

Penna och papper slopades

Tidigare hanterade Borås Elnät nycklar helt manuellt. Den som plockade ut en nyckel från det gamla nyckelskåpet skrev upp detta på ett papper.– När vi växte ur det skåpet ville vi satsa på en digital lösning. Brightec Security, som även har levererat nyckelskåp till den kommunala bostadsförmedlingen här i Borås, vann upphandlingen, berättar Linda Abrahamsson och fortsätter:
– Vi fastnade för att systemet var så enkelt att använda, och att vi med deras stora skåp kunde utöka med fler nycklar. Borås växer, så vi får nya nycklar hela tiden.

Separat nyckelrum

När de två nyckelskåpen köptes in, ett med plats för 960 nycklar och ett med plats för 800, passade Borås Elnät också på att flytta ut nyckelhanteringen från kontoret. Ett särskilt rum där skåpen kunde stå byggdes i ett förråd på innegården.
– Då slipper vi spring inne på kontoret. Interna och externa tekniker som ska låna nycklar kommer in i rummet med samma tagg som sedan används till skåpen, förklarar Linda Abrahamsson.

”Inga krångligheter”

Installationen av nyckelskåpen som gjordes i maj 2020 gick smidigt, berättar hon. Kontakten med Brightec Security har sedan fortsatt i samma anda.
– Det har inte varit några krångligheter alls. Har vi haft några frågor har vi alltid kunnat ringa supporten och få svar. Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Brightec och jag kan absolut rekommendera den här lösningen till andra verksamheter. Det är ett väldigt lätthanterligt system som ger en bra översikt över alla nycklar, säger Linda Abrahamsson.

Om Borås Elnät

Borås Elnät ett kommunägt bolag som har hand om och utvecklar både elnätet och fibernätet i stora delar av Borås. Bolaget har säkrat el till boråsarna på stadens uppdrag sedan 1984.