Familjebostäder får full kontroll med Brightecs nyckelskåp

Varje dag rör sig fastighetsskötare, elektriker och rörläggare i Familjebostäders lokaler och utför arbeten som förhöjer hyresgästernas boendemiljö. Då behövs nycklar till rätt utrymmen. Nyckelhanteringen var tidigare en rörig process där papper och pärmar spelade huvudrollen – men nu använder Familjebostäder ett elektroniskt nyckelskåp från Brightec Security.
En fastighetsskötare skyndar sig ut genom dörren med en nyckel i handen, hoppar in en bil och kör snabbt iväg. Han möts av en rörläggare som vill hämta ut en nyckel till en tvättstuga i området. På Familjebostäder i Göteborgs distriktskontor i Majorna kretsar mycket kring de 389 huvudnycklar som går till hyresbostädernas allmänna utrymmen.
– Tidigare hade vi inte tillräckligt bra koll på var alla nycklar fanns och alla involverade gjorde på olika sätt. Vissa använde pappersformulär för kvittens som sattes in i pärmar och andra höll den informationen i huvudet. Jag tyckte att det var problematiskt att vi inte hade ett system, säger Lars Gustafsson som är områdeschef på Familjebostäder i Göteborg.

Nyckelskåpet blev vinnande lösning

Lösningen blev ett webbaserat och elektroniskt nyckelskåp från Brightec Security som ger full kontroll på alla nycklar. Nyckelskåpet innebär även en stor tidsbesparing då det administrativa arbetet kring nyckelhanteringen automatiseras. Alla medarbetare och entreprenörer som rör sig i fastigheterna har ett så kallat ID06-kort som används för att hämta ut och lämna tillbaka nycklar.
– Det innebär att vi kan se vem som är personligt ansvarig för en viss nyckel. Skulle inte den lämnas tillbaka enligt överenskommelse skickas en påminnelse på mejl. Det här sättet att hantera nycklar fungerar väldigt bra, säger Lars Gustafsson.

Välfungerande samarbete

Han är nöjd över samarbetet med Brightec Security och upplever att företaget varit lyhört inför de önskemål som Familjebostäder haft kring nyckelskåpets funktioner. Exempelvis har de satsat på en tillhörande vridbar skärm som kan användas både av den egna personalen innanför receptionen och de externa entreprenörerna utanför. Tillsammans har Brightec och Familjebostäder landat i ett hjälpmedel som underlättar det dagliga arbetet markant.

– Vi har redan tagit nästa steg och beställt ännu ett nyckelskåp, för nu har vi verkligen slipat fram en lösning fungerar väl för vår verksamhet. Jag vet också att det är många andra fastighetsbolag som arbetar på liknande sätt som också skulle ha stor nytta av dessa nyckelskåp, konstaterar Lars Gustafsson.

Om Familjebostäder i Göteborg

Familjebostäder i Göteborg är en av stadens största fastighetsägare med drygt 19 000 lägenheter och hyresgäster från Donsö i sydvästra skärgården till Bergsjön i nordöstra Göteborg.