Filipstads digitala nyckelhantering ger ökad säkerhet

Manuella kvittenser är ett minne blott – nu har fastighetsenheten i Filipstads kommun digital koll på sina nycklar. ”Det här är väl värt investeringen”, säger fastighetschefen Per Green om nyckelskåpet från Brightec Security.
Fastighetsenheten i Filipstads kommun förvaltar 100 000 kvadratmeter i form av industrilokaler, skolor och äldreboenden. Nycklarna till dessa lokaler hänger numera i ett digitalt nyckelskåp från Brightec Security.
– Om vi backar tio år i tiden fanns de här nycklarna i skrivbordslådor och vanliga plåtskåp. Vi såg ett behov av att strukturera, och märkte därför upp nycklarna och fick in dessa i ett säkerhetsskåp. För några år sedan började vi prata om att digitalisera nyckelhanteringen och öka säkerheten ytterligare, berättar Per Green, fastighetschef på Filipstads kommun, och fortsätter:
– Vi kollade på flera alternativ på marknaden, men fastnade för Brightec och deras nyckelskåp. Jag hade kontakter i branschen som använde skåpen och var nöjda med dessa. Jag såg att det här var en enkel lösning som kunde fylla våra behov och mer därtill.

”Installationen gick klockrent”

Under våren 2022 installerades ett nyckelskåp med plats för 360 nycklar, samt en tillhörande digital skärm.
– Installationen gick klockrent. Sedan har vi faktiskt inte behövt så mycket support, vi fick tydliga instruktioner under utbildningen när Brightec var här. Då snappade vi upp det vi behövde för att komma i gång, säger Per Green.
Fastighetsenheten samarbetar med ett flertal entreprenörer som lånar nycklar när de ska utföra jobb i lokalerna. Tidigare ordnade Per Green och hans kollegor manuella kvittenser – men inte nu längre.
– Entreprenörerna kan med sina ID06-kort hämta ut de nycklar som vi har gett behörighet till. Det här innebär tidsbesparingar för båda parter. Skulle en nyckel inte lämnas tillbaka skickar systemet ett mejl till både mig och den som har nyckeln. Då dröjer det inte länge innan den personen hör av sig, säger Per Green.

”Väl värt investeringen”

Varningsfunktionen bidrar till ökad säkerhet, som var det huvudsakliga målet för digitaliseringssatsningen.
– Det här blev faktiskt bättre än förväntat. Många har uttryckt ’varför har vi inte gjort det här tidigare?’. Vi är eniga om att nyckelskåpet är väl värt investeringen, säger Per Green.
Att göra digitaliseringsresor inom den kommunala världen går inte alltid så snabbt som man skulle kunna önska, menar han. I det här fallet blev väntan på investeringsbeslut en stoppkloss.
– Brightec har förståelse för att vi som kommun måste skynda långsamt. Det uppskattar jag. Framåt behöver vi utöka med fler skåp, och jag ser även potential för att förvara andra värdefulla saker i skåpen. Vi har kommit en bit på vägen, men är inte i mål, sammanfattar Per Green.

Om Filipstads kommun

Att leva och bo i en liten kommun har sina fördelar. Med naturen in på knuten är det lätt att hitta rofyllda små smultronställen. Filipstad ligger i en dalgång mellan sjöarna Lersjön och Daglösen. Mellan dessa rinner Skillerälven, som slingrar sig genom centrum, och förbi Nils Ferlin-statyn vid Stora torget.