Flera vinster med nyckelskåp för Parkering Malmö

35 alkomätare blev ett nyckelskåp med alkolås – och Parkering Malmö kunde räkna hem stora besparingar, både i pengar och arbetstid. ”Det här skåpet är outstanding”, säger Kent Hansen, gruppchef på det kommunala parkeringsbolaget i Malmö. Tidigare hade Parkering Malmö separata alkomätare i verksamhetens 35 bilar. Dessa mätare leasades och behövde kalibreras fyra gånger om året. Då blev det skytteltrafik mellan kontoret och verkstaden. En tungrodd process, upplevde gruppchefen Kent Hansen. Det kommunala parkeringsbolaget – som har nollpolicy mot droger och krav uppifrån på alkomätning – behövde en bättre lösning.
– Jag satte mig ner och räknade på vad det kostade oss att lägga arbetstid och pengar på att ha alkomätare i varje bil. Jag kom fram till att vi kunde spara runt 100 000 kronor på att installera ett nyckelskåp med alkolås på kontoret i stället. Då hörde jag av mig till Brightec, berättar Kent Hansen.
Han hade hört talas om Brightec Security genom en kund, Malmö Stadion. De använde nyckelskåp utrustade med alkolås och var nöjda med dessa. Snart installerades ett skåp med plats för 60 nycklar även hos Parkering Malmö och den nuvarande arbetsgången för nykterhetskontroll skapades.

”Uppskattar ordning och reda”

När det är dags för parkeringsövervakning blåser parkeringsvakten för att öppna skåpet. Han eller hon kan då hämta ut en nyckel till en bil, skoter eller fyrhjuling. Även när nyckeln ska lämnas tillbaka genomförs en kontroll. Skulle någon av medarbetarna blåsa positivt meddelas Kent Hansen och avdelningschefen via mejl, som då kan göra en uppföljning.

– Det går inte att komma undan här. Det finns helt enkelt inte på kartan att våra parkeringsvakter åker i väg alkoholpåverkade, konstaterar Kent Hansen och fortsätter:

– Min uppfattning är att personalen tycker att det här sättet att blåsa fungerar bra, det är mycket smidigare när man inte behöver hantera munstycken. Jag som är ansvarig för alla fordon uppskattar också att det är numera är ordning och reda på nycklarna. Tidigare hängde de bara på krokar på väggen.

Nöjd med servicen

Han hade höga förhoppningar på nyckelskåpet innan det köptes in till verksamheten för fyra år sedan. Dessa upplever han att Brightec Security har levt upp till.
– Jag skulle säga att det här skåpet är outstanding. En gång om året genomförs en service av Brightec och har det hänt något mellan dessa tillfällen har jag kunnat lösa detta själv med hjälp av deras support på telefon. Men skåpet har fungerat nästintill problemfritt, konstaterar Kent Hansen.

Om Parkering Malmö

Parkering Malmö är ett helägt kommunalt bolag med huvuduppdrag att bygga och förvalta parkeringsmöjligheter på tomtmark i Malmö. Parkering Malmö sköter även uthyrning och övervakning av parkering på uppdrag av större externa fastighetsägare.