Ökad säkerhetsnivå med digitala förvaringsskåp

Det är viktigt att värdehandlingar tillhörande boende på grupp- och servicebostäder inte hamnar i fel händer. Lidingö stad eliminerar risken med digitala förvaringsskåp från Brightec Security.

Det var efter en stöld på ett gruppboende för snart fyra år sedan som ansvariga för Lidingö stads grupp- och servicebostäder insåg att säkerheten behövde skärpas.

– En medarbetare tog med sig en kunds bankkort och tog ut pengar. Händelsen Lex Sarah-anmäldes och medarbetaren fick givetvis gå. Efter stölden upphandlades förvaringsskåp från Brightec Security för att något liknande inte skulle kunna hända igen, berättar Anna Armanius, biträdande enhetschef för 4 av 19 grupp- och servicebostäder i Lidingö stad.

Digitala förvaringsskåp med lådor

Verksamheterna har utrustats med digitala förvaringsskåp med lådor. Här förvaras främst de boendes bankkort, men också andra värdehandlingar som pass och färdtjänstkort om det finns skäl till detta.
– Våra kunder har intellektuella funktionsnedsättningar och kan i många fall inte hantera sina egna värdehandlingar, utan behöver hjälp av personal. Här har vi överenskommelser med kunderna, oftast genom en god man, som gör oss ansvariga för exempelvis bankkorten och inköpen som behöver göras med dessa, förklarar Anna Armanius.

”Full koll”

Tidigare förvarades bankkorten i kassaskrin på kontoret. Nycklarna var dock lättillgängliga och det gick inte att spåra vem som hämtat ut innehållet.
– Nu har vi full koll på vilka som kommer åt bankkorten. Det är bara personer som vi ger behörighet som kan göra detta. Det digitala systemet loggar vem som går in i skåpet och öppnar en låda och exakt vilken tid. Skulle en anställd visa sig olämplig för jobbet kan vi snabbt ta bort behörigheten, säger Anna Armanius.

Uppskattar lättillgänglig support

Lidingö stad har även digitala nyckelskåp från Brightec Security, som rymmer extranycklar till grupp- och servicebostädernas lägenheter och tvättstugor. Nyckelskåp och förvaringsskåp delar samma kontrollpanel.
– Det är väldigt smidigt. Känslan är att det är en enhet, även som det fysiskt är två olika skåp, säger Anna Armanius.
Även när gäller nycklarna ger det digitala systemet en värdefull spårbarhet – som i sin tur ger tidsbesparingar.
– Nu behöver vi inte jaga alla i personalen om någon skulle råka glömma en nyckel i fickan efter avslutat arbetspass, konstaterar Anna Armanius.
Skulle det uppstå några problem med skåpen eller med tillhörande mjukvara dröjer det inte länge innan en tekniker från Brightec är på plats för att hjälpa till, berättar hon.
– Jag tycker att samarbetet med Brightec fungerar väldigt bra. Målet med inköpen av de här skåpen var att nå ökad säkerhet. Det har vi fått nu, säger Anna Armanius.

Om Lidingö Stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city.
Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar.